Huisvestingswet | Kopen van een woning | nieuwe teamfoto

Huisvestingswet | Kopen van een woning | nieuwe teamfoto

6 juli 2023

Wijziging Huisvestingswet tast eigendomsrecht van kwetsbare groep huiseigenaren aan

Gemeenten moeten volgens een Kamermeerderheid de mogelijkheid krijgen om huizen van huiseigenaren met een koopwoning tot € 355.000,- toe te wijzen aan inwoners die voldoen aan een inkomenstoets, indien de schaarste in de betreffende gemeente onderbouwd kan worden.

De NVM vindt dat dit wetsvoorstel veel te ver gaat en steunt de VVD, D66, BBB en JA21 die een voorstel hebben ingediend zodat woningeigenaren vrij kunnen bepalen aan wie de woning verkocht wordt. We moeten al onze middelen steken in het aanjagen van de achterblijvende nieuwbouw in plaats van symptoombestrijding waar onder meer starters nu de dupe van dreigen te worden.

Energie steken in nieuwbouw

NVM ziet deze voorgenomen wetswijziging dan ook als een onjuist middel om de schaarse woningen te (her)verdelen. Het frustreert de marktwerking, de doorstroming en zet een rem op investeringen in nieuwbouw. Dit terwijl er juist meer woningen moeten komen. Laten we vooral daar onze energie en middelen op inzetten in plaats van de meest kwetsbare groep huiseigenaren in hun eigendomsrecht te beperken.

Wat komt er kijken bij het kopen van een huis?

Over geheel 2022 werden 2 van de 3 verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. De markt was ongekend krap en de hypotheekrente historisch laag. Dat is veranderd. Het woningaanbod is dit jaar wat gegroeid. De Nederlandse huizenmarkt is ondanks het wat grotere aanbod en de gedaalde prijzen nog steeds niet ruim. Toch lijkt de grootste gekte voorbij en krijgen kopers betere kansen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) legt uit wat je kunt doen om je kans op succes te vergroten.

Tot het tweede kwartaal van 2022 stegen de woningprijzen. De cijfers van het derde kwartaal 2022 lieten het keerpunt zien in de extreem verhitte woningmarkt van de afgelopen twee jaar. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de energiekosten en inflatie haalden de gekte uit de markt. De keuzemogelijkheden voor kopers nemen nu toe met meer aanbod op de markt. Dat kan ook de starter op de woningmarkt helpen. De markt komt duidelijk in beweging. Juist in deze veranderende markt doet professionele ondersteuning ertoe als je een huis wilt kopen.

Zorg voor een goede klik met een NVM-aankoopmakelaar

Uiteindelijk bepaalt vraag en aanbod de prijs van een product. Dat is op de woningmarkt niet anders. Wel gaat het om veel geld. Dan is het wel zo prettig als een NVM-aankoopmakelaar je begeleidt en ontzorgt tijdens het hele koopproces. Je wordt geholpen tijdens alle stappen van het aankopen van een woning. Daar komt meer bij kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Zo krijg je te maken met een onderzoeksplicht, de juridische zaken, het energielabel, mogelijk een bouwkundige keuring en niet te vergeten het doen van een verantwoord bod. Dan heb je met een NVM-aankoopmakelaar een ervaren deskundige aan je zijde die volledig jouw belang als koper dient. Je spreekt zelf met de makelaar af welke diensten je afneemt en tegen welke vergoeding. Hij of zij begeleidt jou namelijk bij één van de belangrijke momenten in je leven: het vinden van een fijne woning!

Nieuwe teamfoto Zagers Makelaars

Het was tijd voor een nieuwe teamfoto!
Wij stellen aan u voor de gezichten achter Zagers Makelaars en Taxateurs.

Van achter naar voor:
Ruud Zagers, Annebel de Bont
Marleen Hereijgers, Astrid Metsaars, Hennie Weeda

 

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!