Verplichte rookmelders in woningen per 1 juli 2022

Verplichte rookmelders in woningen per 1 juli 2022

28 juni 2022

Rookmelders zijn al sinds 2003 verplicht in nieuwbouwwoningen, maar vanaf 1 juli 2022 geldt dit ook voor de bestaande woning. Dit houdt in dat er vanaf dat moment rookmelders moeten zijn in alle woningen in Nederland. Maar waar plaats je deze rookmelders en hoe wordt er op gecontroleerd?

De regels voor rookmelders in woningen per 1 juli 2022

Om te voldoen aan de rookmelderplicht zijn er enkele regels opgesteld:

  • Elke verdieping heeft minimaal één rookmelder;
  • In besloten ruimtes of kamers waar een vluchtroute doorloopt hangt minimaal één rookmelder;
  • De gemeente draagt zorg voor het controleren en handhaven van deze rookmelderplicht.

 

In de praktijk betekent dit dat een gemiddelde eengezinswoning met drie verdiepingen (begane grond, 1e verdieping en zolder) drie rookmelders nodig heeft die in elke hal of overloop hangen. Voor een appartement geldt dat er een rookmelder in de hal van het privégedeelte moet zijn. Voor een studentenhuis of een ander soort kamerwoning is een rookmelder in elke kamer verplicht.

Wat voor rookmelder heb ik nodig?

In principe is het mogelijk om elke rookmelder te kiezen, zolang deze maar voldoet aan de NEN-kenmerken. Dit is een certificering die de kwaliteit van een rookmelder bepaalt. De batterijen van een rookmelder gaan (afhankelijk van het type rookmelder) één jaar of tien jaar mee. Uiteindelijk ben je goedkoper uit als je kiest voor een rookmelder met een batterijduur van tien jaar. Kies je voor een jaarlijks vervangbare batterij, zet dan met een sticker op de rookmelder wanneer je de batterij moet vervangen.

De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het hebben en onderhouden van de rookmelder. De gemeente controleert of de rookmelders ook echt zijn geplaatst. Het heeft gevolgen voor de verzekeringen (denk hierbij aan de inboedelverzekering) als deze rookmelders niet zijn geplaatst. In het geval van een verhuurwoning, is de verhuurder verantwoordelijk. Als je als verkoper een woning verkoopt, ben je vanaf 1 juli ook verplicht om rookmelders te plaatsen.

De impact bij het (ver)kopen van de woning

Uiteindelijk heeft deze nieuwe wet een grote impact op bestaande woningen, ben er daarom van bewust dat je deze verplichting hebt. Bij het verkopen van een huis of woning, zal de aannemer ook controleren of deze rookmelders zijn geplaatst.

Mocht je nog vragen hebben over de verplichtingen rondom rookmelders tijdens het verkopen, kopen of (ver)huren van een woning in Breda, dan kun je hier met ons contact opnemen.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!