De veranderingen op de huizenmarkt in 2022

De veranderingen op de huizenmarkt in 2022

10 februari 2022

Er zijn nieuwe plannen gemaakt voor 2022. Wat is er in 2022 verandert voor ons als Makelaar in Breda en voor de huizenbezitters en verkopers en kopers?
Dit moet je in ieder geval weten. Dit zijn de veranderingen op de huizenmarkt in 2022

‣ Verdere verlaging aftrek hypotheekrente
Mensen met een jaarinkomen hoger dan € 69.398 hebben vanaf 1 januari 2022 minder hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt namelijk van 43%, naar 40%.

‣ Nationale Hypotheek garantie omhoog
Als je een hypotheek afsluit, dan kan dat in specifieke gevallen op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG verkleint voor kopers de financiële risico’s. In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van € 325.000 naar € 355.000.
De NHG wordt verhoogd vanwege de enorme stijging van de huizenprijzen. De kosten om een NHG-hypotheek af te sluiten gaan iets omlaag: van 0,7% naar 0,6%.

‣ Eigenwoningforfait daalt
Wie een eigen woning heeft, bouwt volgens de Belastingdienstvermogen op. Daarom moeten huiseigenaren bij hun belastingaangifte een bedrag bij het belastbare inkomen optellen. Dit is het eigenwoningforfait.
Het eigenwoningforfait daalt in 2022 van 0,50% naar 0,45% voor woningen tot € 1.110.000. Hierdoor kan je meer hypotheekrente van de belasting aftrekken.

‣ Private lease auto krijgt meer invloed op hoogte maximale hypotheek
Als je een private lease auto bezit, dan telt dat mee voor het maximale hypotheekbedrag dat je aan kunt vragen. Nu wordt 65% van het contractbedrag gezien als schuld. Vanaf april 2020 wordt het complete bedrag gezien als schuld en vastgelegd bij het BKR.

‣ Start nationaal isolatieprogramma
Het kabinet start een nationaal isolatieprogramma. Hiervoor wordt een bedrag vrijgemaakt van 514 miljoen euro voor het isoleren van koopwoningen en huurhuizen. Het Rijk wil er met dit bedrag voor zorgen dat 20% meer koop- en huurwoningen beter worden geïsoleerd.

‣ Subsidie aanschaf hybride waterpomp
Naast het Nationale isolatieprogramma is er 288 miljoen euro gereserveerd voor subsidie van hybride waterpompen. Huiseigenaren kunnen een tegemoetkoming van € 1.000 tot 2100 aanvragen voor de aanschaf van zo’n hybride waterpomp. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zowel via elektriciteit als gas warmte kan genereren.

‣ € 1 miljard voor extra woningen
Tot 2031 is er € 100 miljoen per jaar beschikbaar voor de bouw van nieuwe woningen. Gemeentes kunnen aanspraak maken op het geld om hiermee de bouwsector meer woningen te laten bouwen.

Dit zijn de veranderingen op de huizenmarkt in 2o22.
Heb jij een woning in Breda en overweeg je die te verkopen, óf wil je juist een woning kopen neem dan contact met ons op en we geven een advies op maat.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!