Prinsjesdag 2022: wat betekent het voor de woningmarkt in Breda?

Prinsjesdag 2022: wat betekent het voor de woningmarkt in Breda?

4 oktober 2022

Ieder jaar worden op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het volgende kalenderjaar gepresenteerd. Tijdens Prinsjesdag 2022 is bekendgemaakt dat het kabinet geen ingrijpende maatregelen neemt om de woningmarkt te hervormen.

Op een rij de belangrijkste bevindingen voor de woningmarkt in 2023:

Doorstroming Woningmarkt 2022

De woningnood in Nederland groeit en de doorstroom op de woningmarkt staat nagenoeg stil. Dat moet veranderen. De komende 10 jaar wordt er dan ook 100 miljoen per jaar vrijgemaakt voor een woningbouwimpuls. De woningbouwsteun die vorig jaar is afgekondigd leidt dit jaar nog tot weinig opgeleverde nieuwbouwwoningen. Dit komt mede door de stijgende bouwkosten, de stikstofproblematiek en de moeilijk verkrijgbare bouwvergunningen. Naast nieuwbouw is het plan van het kabinet om 380 miljoen uit te trekken voor het versnellen van tijdelijke huisvesting. Zo moeten er 15.000 flex- en transformatiewoningen komen.

Verhoging overdrachtsbelasting en verhuurderheffing verdwijnt

De overdrachtsbelasting voor woningen die niet zelf bewoond worden (vastgoed van beleggers bijvoorbeeld), stijgt van 8 naar 10,4%. Per 1 januari 2021 werden de tarieven al gewijzigd, waardoor de overdrachtsbelasting voor het kopen van een eigen woning als hoofdverblijf werd verlaagd van 6 naar 2% en voor andere woningen en objecten juist werd verhoogd van 6 naar 8%.

Naast de verhoging van de overdrachtsbelasting wordt de grens van de startersvrijstelling verhoogd van € 400.000 naar € 440.000. Dit betekent dat huizenkopers tot 35 jaar (die voor het eerst een woning kopen en nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling), die een huis kopen van maximaal € 440.000 géén overdrachtsbelasting hoeven te betalen.

Met deze maatregel hoopt het kabinet dat het voor beleggers minder aantrekkelijk wordt om woningen op te kopen. De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters blijft en gaat ook iets omhoog. In 2022 hoeven starters geen 2% overdrachtsbelasting te betalen als zij een huis kopen onder de € 400.000. In 2023 wordt de maximale koopsom € 440.000. De voorwaarden blijven hetzelfde: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van deze vrijstelling.

Daarnaast verdwijnt vanaf 1 januari 2023 de verhuurderheffing. Voor huizenzoekers kan dit een positieve uitkomst bieden, omdat het geld dat woningbouwcoöperaties overhouden, besteedt kan worden aan het bouwen van nieuwe woningen. Ook voor huurders is dit een gunstige ontwikkeling. Verhuurders geven namelijk minder uit, dus kunnen ze ook minder in rekening brengen voor huurders.

Schenken

Wil je een huis kopen met financiële steun dan kun je dat beter snel regelen. Het extra bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken voor de koop van een huis, wordt namelijk flink teruggeschroefd. Dit jaar is dat nog € 106.671 – de zogenoemde ‘jubelton’ – maar vanaf volgend jaar wordt dat bedrag € 27.231. In 2024 eindigt deze regeling zelfs helemaal.  Je mag dan nog wel belastingvrij schenken, maar er is geen verhoogd bedrag meer voor een eigen woning.

Energieplafond en huurtoeslag

De energierekening moet omlaag. Het kabinet maakt een einde aan de stijging van de energieprijzen door in november een prijsplafond in te voeren. Heb jij een gemiddeld verbruik aan stroom en gas, dan wordt je energierekening nooit hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief.

Daarnaast gaat de overheid de rekening betalen van gezinnen die de energierekening echt niet kunnen betalen. Aanvullend komt er een energietoeslag van € 1300 voor kwetsbare gezinnen. Met energiebedrijven is afgesproken dat huishoudens met betalingsproblemen niet worden afgesloten.

Huur je een woning en ontvang je huurtoeslag, dan kun je in 2023 een extra compensatie voor de inflatie verwachten. De huurtoeslag stijgt namelijk met ongeveer € 200 per jaar. Of je huurtoeslag krijgt, is vooral afhankelijk van je inkomen, vermogen, de hoogte van de huur en de gezinssamenstelling. De hogere huurtoeslag maakt het huren van een huis weer wat aantrekkelijker. Helaas is er nog steeds een groot tekort aan huurhuizen.

Woningmarkt in Breda en omgeving in 2023

Hoewel de woningmarkt dit jaar een wat minder prominent thema lijkt in de plannen van het kabinet, is de situatie wel aan het veranderen. Dit is vooral een gevolg van de gestegen hypotheekrente en het toegenomen woningaanbod. Huizen staan in Breda nu al gemiddeld langer te koop dan een half jaar geleden. De komende tijd zullen we gaan zien wat dat met de prijzen gaat doen.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!