Overdrachtsbelastingtarief in 2023

Overdrachtsbelastingtarief in 2023

1 november 2022

Het kabinet is van plan om het algemeen overdrachtsbelastingtarief per 1 januari 2023 van 8% naar 10,4% te verhogen. Dit doet het kabinet om de positie voor starters en doorstromers te verbeteren t.o.v. beleggers op de koopwoningmarkt. Dit hogere belastingtarief geldt alleen voor een woning die u niet als eigen woning gaat gebruiken. Bijvoorbeeld voor een woning die u als belegging verhuurt.

Voor wie geldt dit overdrachtsbelastingtarief?

Per 1 januari 2023 wordt het algemene overdrachtsbelasting tarief verhoogd van 8% naar 10,4%. Dit blijkt uit het belastingplan 2023. Het verlaagde tarief van 2% voor de verkrijging van woningen die voldoen aan het hoofdverblijfcriterium blijft ongewijzigd. Wil men nog dit jaar gebruik maken van de 8%, dan moet het transport uiterlijk dit jaar plaatsvinden.

Het tarief geldt alleen voor kopers van woningen die deze woning niet zelf gaan bewonen, maar die deze bijvoorbeeld als belegging gebruiken, willen verhuren of voor hun kind kopen. De stijging geldt tevens ook voor niet-woningen zoals winkels, kantoren en fabrieken.

Woning in Breda als hoofdverblijf?

Verkrijgt men een woning welke niet als hoofdverblijf dient, dan wordt deze verkrijging per 1 januari belast tegen 10,4 %. Let op! Dit tarief geldt ook voor overig vastgoed. De verhoging van het algemene tarief van 8% naar 10,4% moet nog wel worden aangenomen door de Eerste en Tweede kamer.

Zagers Makelaars in Breda is een vertrouwde makelaar sinds 2007 voor de woningmarkt in Breda. Door de ervaring, ons grote netwerk en de enorme drive vinden wij iedere keer het beste resultaat voor onze opdrachtgever. Ben je op zoek naar een woning in Breda? Zagers staat graag voor je klaar.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!