Toch overdrachtsbelasting voor starters met duur huis

Toch overdrachtsbelasting voor starters met duur huis

16 november 2020

Toch overdrachtsbelasting voor starters van 2% vanaf april 2021

Toch overdrachtsbelasting voor starters met een duur huis vanaf april 2021. Kopers onder de 35 jaar die een woning van € 400.000 of meer aanschaffen. Betalen per 1 april 2021 waarschijnlijk toch overdrachtsbelasting van 2%.

Dit schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Met Prinsjesdag maakte het kabinet nog bekend de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers tot 35 jaar na de jaarwisseling geheel te willen afschaffen.

Met deze voorgenomen aanpassing acht Ollongren het fiscale voordeel voor jonge huizenkopers nu gerichter. De afschaffing van de overdrachtsbelasting is bedoeld om ze een duwtje in de rug te geven. Niet om het hogere koopsegment te stimuleren, schrijft de minister.

Marktverstoring

Om jonge kopers die binnenkort een huis van € 400.000 of meer kopen tegemoet te komen, gaat de maatregel pas 1 april volgend jaar in. Wie tussen 1 januari en 31 maart de sleutel van z’n nieuwe woning krijgt en jonger is dan 35 jaar, betaalt ongeacht de hoogte van de koopsom geen overdrachtsbelasting.

Vereniging Eigen Huis vreest dat een harde grens van vier ton marktverstorend werkt. “Beter is het om alleen het bedrag boven de € 400.000 te belasten”, zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis. “Kopers onder de 35 jaar die een huis kopen van bijvoorbeeld € 410.000 euro betalen dan alleen 2 % overdrachtsbelasting over € 10.000.”

Of de kabinetsplannen met de overdrachtsbelasting doorgaan, is nog niet helemaal zeker. Eind december buigt de Eerste Kamer zich over het pakket aan maatregelen.

Bron: eigenhuis.nl

Meer weten? Neem contact met ons op. Zagers Makelaar Breda.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!