Onderzoeksplicht koper van huis

Onderzoeksplicht koper van huis

7 november 2023

In Nederland geldt een onderzoeksplicht van de koper van een huis. Dat wil zeggen dat er van jou als koper wordt verwacht dat je onderzoek doet of laat doen naar de gebreken van de desbetreffende woning. Bij het onderzoeksplicht heeft de koper dus de verantwoordelijkheid voor het onderzoek.

Wat is de onderzoeksplicht koper huis?

Een onderzoeksplicht van de koper bij een huis betekent dat je gaat kijken naar de zichtbare gebreken die een huis kan hebben. Je kijkt dan naar de staat van het huis. Hieronder vallen gebreken zoals verrotte kozijnen of vochtplekken of scheuren in de muur of vloer.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van een huis wanneer je het wil kopen. Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper om verborgen gebreken te melden. Bij een onderzoeksplicht let de koper dus op alles wat zichtbaar is.

Dit doe je door het huis van binnen en buiten goed te bekijken, vragen te stellen, alle documenten zorgvuldig door te lezen en eventueel een derde partij in te schakelen. Let hierbij ook op de omgeving. In wat voor wijk kom je te wonen en wat is het bestemmingsplan van dat mooie grasveld voor de deur?

Wat zijn de verschillende onderzoeken?

Een verkoper heeft een mededelingsplicht waarbij hij of zij alles laat weten over de verborgen gebreken in een woning. Dit valt niet onder de onderzoeksplicht van de koper. Wat hier wel onder valt is het doornemen van de vragenlijst van de verkoper. Hierin staan de verborgen gebreken vermeld, maar ook of er ergens overlast van is of dat er juridische verplichtingen zijn.

Onderzoeken welke juridische verplichtingen je hebt na de aankoop valt ook onder de onderzoeksplicht van de koper. Als je twijfelt of je iets over het hoofd ziet, kan je altijd een aankoopmakelaar om advies vragen.

Je kan ook een bouwtechnische keuring uit laten voeren. Hierdoor zal je inzicht krijgen over de bouwkundige staat van de woning en wat de eventuele toekomstige onderhoudskosten kunnen zijn.

Wie kan mij helpen bij het onderzoeken van mijn huis?

De onderzoeksplicht van de koper kan intimiderend klinken. Gelukkig is het mogelijk om advies te vragen. Zagers Makelaars heeft een berg aan ervaring, een groot netwerk en passie voor het vak. Met onze kennis over de onderzoeksplicht die een koper, kunnen wij jou helpen en adviseren bij de aankoop van een woning. Heb je vragen over de onderzoeksplicht van de koper? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!