Onder de 35 een woning kopen in Breda?

Onder de 35 een woning kopen in Breda?

1 november 2022

Profiteer van de nieuwe startersvrijstelling.

Tijdens Prinsjesdag is de startersvrijstelling geïntroduceerd. De woningwaarde grens bij de startersvrijstelling wordt 1 januari 2023 met 10% verhoogd van €400.000 naar €440.000. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar betalen tot deze grens onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting voor een woning. Wanneer de koper niet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling voldoet, maar wel de woning zelf gaat bewonen, betaalt de koper een overdrachtsbelasting van 2%.

De startersvrijstelling en voorwaarden

De woningwaarde grens wordt elk jaar aangepast aan de landelijk gemiddelde WOZ-waarde. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen. Er zitten verschillende voorwaarden vast aan het profiteren van de startersvrijstelling:

  • De koper is tussen de 18 en 35 jaar oud;
  • De koper koopt de woning kopen en zal daar zelf in moeten gaan wonen;
  • Daarvoor vult hij een verklaring overdrachtsbelasting startervrijstelling in;
  • De koper moet schriftelijk verklaren dat hij de vrijstelling voor overdrachtsbelasting nog niet eerder heeft ontvangen;
  • De waarde van de woning is niet hoger dan € 400.000 (vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag dus € 440.000).

Wanneer de koper dus wel zelf de woning gaat bewonen, maar niet voldoet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling, betaalt de koper 2% overdrachtsbelasting.

Is een van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan zal de persoon die 35 jaar of ouder is 2% overdrachtsbelasting moeten betalen over het eigen deel. De persoon tussen de 18 en 35 jaar betaalt dus geen overdrachtsbelasting indien zij/hij voldoet aan de andere voorwaarden. Het maakt tevens niet uit of je al een eerdere woning hebt gehad voor de vrijstelling, wel mag je maar één keer gebruik maken van de startersvrijstelling.

Zoek je een woning in Breda in 2023?

Zagers Makelaars in Breda is sinds 2007 een betrouwbare makelaar voor de Bredase woningmarkt. Door onze ervaring, grote netwerk en enorme drive vinden wij elke keer het beste resultaat voor onze opdrachtgever. Ben je op zoek naar een woning in Breda? Zagers staat graag voor je klaar.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!