De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

20 oktober 2022

Een hypotheek met NHG, oftewel Nationale Hypotheek Garantie, wordt veelal afgesloten bij het kopen van een woning. Deze NHG beschermt de nieuwe eigenaar én de geldverstrekker voor de hypotheek. Hiermee beperkt deze garantie het financiële risico.

Een van de voordelen van de NHG is de lagere rente in vergelijking met een hypotheek zonder garantie. Dit is mogelijk, omdat de geldverstrekker minder risico loopt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen bepaalt uiteindelijk of de NHG wordt afgegeven.

Extra kosten bij de Nationale Hypotheek Garantie

Voor een hypotheek met NHG betaal je een percentage van de hypotheek als borgtochtprovisie. Dit is onderdeel van het model en dat betaal je rechtstreeks aan de NHG. Momenteel staat deze vast op 0,6% van de totale hoogte van de hypotheek. Dit bedrag noemen we de NHG-premie.

Aanvragen NHG in 2022

Niet elke woning kan aanspraak doen op de NHG. Voor 2022 is dit vastgesteld op een maximale prijs van de koopwoning van €355.000 euro. Dit bedrag kan nog iets worden opgerekt. Als er energiebesparende voorzieningen zijn (EBV), dan kan het maximaal toegestane bedrag oplopen tot €376.300 euro (106% van het eerdere bedrag).

Aanvragen NHG in 2023

In 2023 wordt de grens voor de NHG verhoogd met een halve ton. Vanaf dat moment kan je deze financiering aanvragen tot een koopbedrag van €405.000 euro. De 106%-regeling met EBV blijft van toepassing, dus in dat geval beslaat het maximale bedrag €429.300 euro.

Wat geldt als energiebesparende voorziening?

Om gebruik te maken van de 106%-regeling mag je bepaalde energiebesparende maatregelen meefinancieren. De volgende voorzieningen vallen onder de EBV:

• HR-ketel;
• Isolatie voor spouwmuur, dak, leidingen en vloeren;
• HR++ beglazing;
• Constructieonderdelen voor energiezuinige kozijnen en deuren;
• Energiezuinige ventilatie;
• Warmtepomp en zonneboiler en/of zonnecellen;
• Warmteterugwinning.

Wij kunnen je altijd informeren over onderdelen die wel of niet binnen deze voorzieningen vallen. Je kunt daar dus gerust naar vragen tijdens het kopen van de woning. Voor meer informatie over de NHG kun je contact met ons opnemen of is meer informatie te vinden op de website van de NHG.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!