Het verschil tussen bouwgrond en bouwrijp

Het verschil tussen bouwgrond en bouwrijp

12 juli 2022

Enige tijd geleden maakte een uitspraak van de Rechtbank het verschil tussen bouwgrond en bouwrijp duidelijk aan de hand van een uitgesproken vonnis. Let dus op bij het verkopen of kopen van een stuk grond of in de overeenkomst gesproken wordt over bouwrijpe grond of bouwgrond.

Wat houdt bouwgrond precies in?

In de redenering van de Rechtbank wordt duidelijk dat de koper een kavel heeft gekocht met daarop bouwgrond. Dit houdt in dat de grond binnen dat kavel bestemd is om op te bouwen, zoals aangegeven in het bestemmingsplan. In deze zaak claimt de koper dat de verkoper haar grond heeft verkocht, waarvan mocht worden aangenomen dat hierop direct gebouwd kon worden. Sterker nog, doordat de verkoper dit niet heeft gedaan en zelfs informatie heeft achtergehouden, heeft zij de koper bedrogen.

De reden van dit ‘bedrog’ is als volgt: de koper heeft een verkennend bodemonderzoek uit laten voeren waaruit blijkt dat de grond en het grondwater licht verontreinigd is. Om deze grond bouwklaar te maken, moet deze worden verschoond en daar zijn aanzienlijke kosten mee gemoeid. Zij vindt dat de verkoper dit had moeten weten en wil dat deze de schade vergoedt.

Wanneer is een grond bouwrijp?

De rechter oordeelt echter anders: wat in de koopovereenkomst is vermeld is bouwgrond en niet bouwrijpe grond. Van bouwrijpe grond mag worden uitgegaan als dit grond is waarop je meteen kunt bouwen. De koper kocht echter bouwgrond, waarbij alleen sprake is van grond waarop volgens het bestemmingsplan gebouwd kan worden.

De koper werd in het ongelijk gesteld en moest de kosten voor de rechtszaak betalen. Ook van bedrog was geen sprake.

Wat kun je leren van de bouwgrond en bouwrijp rechtszaak?

Uit deze uitspraak blijkt nog maar eens hoe belangrijk het is om kennis te hebben van wat je koopt of verkoopt en dat dit vervolgens goed vastligt in een koopovereenkomst. Een makelaar met kennis van het kopen en verkopen van grond en woningen helpt hierbij. Wil je niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, dan staan we je graag bij. Neem hiervoor contact met ons op.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!