De woningmarkt in Breda (en heel Nederland) trekt ondanks coronacrisis flink aan

De woningmarkt in Breda (en heel Nederland) trekt ondanks coronacrisis flink aan

11 mei 2021

Groeiende woningmarkt in Breda en Nederland ondanks coronacrisis

De Nederlandse overheid heeft het pakket aan ondersteunings-maatregelen vanwege de coronacrisis nog in stand gehouden. Daardoor zijn nog steeds relatief weinig consumenten in economische zin echt geraakt door de coronacrisis. In combinatie met een vooruitzicht op het vaccineren van de bevolking, is het vertrouwen in de koopwoningmarkt weer herstellende. Velen durven, tegen forse prijzen, ook in 2021 een (andere) woning te kopen.

Makelaars in breda lopen tegen drukte aan

Consumenten en makelaars blijken heel creatief te zijn binnen de maatregelen van de coronacrisis, waardoor de markt van bestaande koopwoningen gewoon blijft doordraaien. En dat gebeurt op volle toeren, zo blijkt uit het door het Kadaster geregistreerde aantal transacties. In het vierde kwartaal van 2020 zijn er bijna 70.000 transacties geregistreerd, wat een stijging betekent ten opzichte van het 11,9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De mediane koopprijs van de NVM komt in het vierde kwartaal van 2020 uit op € 365.000.

straat breda woningen

Te veel mensen en te weinig keuzes

De krapte-indicator staat in het eerste kwartaal van 2021 op 1.7. De krapte indicator geeft een indicatie van de balans of onbalans in de huidige woningmarkt. In dit geval betekent het dat een koper van een woning momenteel keuze heeft uit gemiddeld twee woningen. Dat klinkt niet alsof de koper veel keuze heeft, en dat klopt. Dit is waar het volgende punt om de hoek komt kijken, namelijk het overbieden. Kopers die éindelijk dé woning hebben gevonden, worden vaak overboden. In de huidige markt, mogelijk door de woningkrapte, wordt er veel meer geboden dan de vraagprijs van de verkoper. Gunstig voor makerlaars, wat minder gunstig voor de kopers.

Starters en kopen

De overdrachtbelasting voor starters, van 18 tot 35 jaar, hoeft per 1 april 2021 eenmalig niet worden betaald. Of toch wel?  De regel geldt alleen als de woning niet duurder is dan €400.000,-. Een mooie belastingwijziging voor starters, al is het nog maar de vraag of de huidige huizenmarkt in combinatie met deze belastingwijziging de starters hier een extra stap vooruit kunnen bieden.

Bent u op zoek naar een woning en kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Als aankoopmakelaar begeleiden we u op een persoonlijke manier om de aankoop van uw nieuwe woning zorgeloos te laten verlopen. Zelfs in deze drukke en onzekere tijden!

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!