De waarde van duurzaamheid

De waarde van duurzaamheid

9 maart 2023

‘Met actuele kennis kun je een deal maken of breken’

Woningzoekenden hechten steeds meer waarde aan de energiezuinigheid van een woning. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken, waaronder ook van Funda. Een energielabel heeft dan ook steeds vaker directe invloed op de verkoopprijs, gunstig of ongunstig.

Prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics aan Tilburg University, weet dit al enkele jaren: het energielabel beïnvloedt de verkoopprijs van een huis.

Hoe belangrijk vinden zoekers een energielabel?

Een gunstig energielabel wordt sinds de stijging van de energieprijzen steeds belangrijker voor zoekers. Pas nu dringt het meer door in de woningmarkt. Brounen: ‘Dankzij Poetin is energiezuinigheid een hot topic en zien ook steeds meer makelaars de waarde van duurzaamheid onder ogen.’ Daar zouden zij meer op kunnen doorpakken tijdens verkoopgesprekken, denkt hij.

Makelaar als ervaringsdeskundige

Brounen: ‘Een aan- of verkoopmakelaar die zijn kennis over duurzaamheid deelt, is voor (potentiële) klanten een waardevolle adviseur. Kopers willen weten wat een woning jaarlijks kost, ook aan energieverbruik. Wat zijn de consequenties van een laag label voor hun portemonnee? Welke verbeteringen kunnen zij doen en wat kost dat?’

Je zou een makelaar op dat gebied kunnen vergelijken met een huisarts. Die stelt een duurzaamheidsdiagnose, vertelt globaal over de verbeterkosten en stuurt de consument door naar een specialist. ‘Je bent van toegevoegde waarde als je als makelaar meer weet dan de mondige consument en een prijskaartje aan duurzaamheid kunt hangen, qua woningwaarde of qua kosten van duurzaamheidsverbeteringen.’

Wilt u meer hierover weten? Neem dan contact met ons op.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!