Fors hogere boete bij ontbreken energielabel woning

Fors hogere boete bij ontbreken energielabel woning

5 november 2021

Huiseigenaren zijn verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te overhandigen. Indien het energielabel niet wordt overhandigd kan er een bestuurlijke boete worden opgelegd aan de huiseigenaar. Op 28 oktober is de hoogte van de boete aangepast.

Wat is het energielabel voor woningen?

Een energielabel helpt je huis energiezuiniger te maken. Als je je huis gaat verkopen moet je aan de koper laten zien welk label jouw woning heeft. Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. Label G wordt gegeven aan woningen die het minst energiezuinig zijn.

energielabel woning

De voordelen van het energielabel

Aan het energielabel van een woning kleven voordelen voor zowel de eigenaar van het huis, kopers van woningen en nieuwe huurders:

  • Kopers en nieuwe huurders zien meteen hoe energiezuinig een woning is
  • Het kan een positieve invloed hebben op de verkoop- of verhuurprijs van de woning
  • Een groen label kan de verkoop of verhuur van een woning versnellen
  • Een energielabel geeft huiseigenaren een indicatie van de hoogte van de energierekening
  • Een energielabel geeft met voorbeelden aan woningeigenaren aan hoe het huis energiezuiniger gemaakt kan worden

Hogere boete bij ontbreken label

Woningeigenaren zijn verplicht energielabels te overhandigen aan de koper of verhuurder. Doen zij dit niet, dan riskeren zij een boete.

De hoogte van deze boete is flink gestegen. Voor natuurlijke personen geldt een maximale geldboete van €435,– en voor rechtspersonen €870,–. Dit is op 28 oktober 2021 gepubliceerd in een Beleidsregel van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De boete geldt per verkochte of opgeleverde woning zonder geldig label.

De vorige boetebedragen waren een stuk lager, €170,– voor een natuurlijk persoon en €340,– voor een rechtspersoon. Doordat per 1 januari 2021 het vaststellen van het label op afstand niet meer mogelijk is, zijn de kosten ervan flink gestegen. Een boete incasseren was daarmee voordeliger dan het laten opstellen van een energielabel.

Advertentieplicht voor al het vastgoed

Daarnaast is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur wordt aangeboden.

Tot 1 januari 2022 handhaaft de ILT niet op de advertentieverplichting als er nog geen geldig label is afgegeven voor een woning. Advertenties voor gebouwen waar al een geldig energielabel voor is afgegeven, moeten het wel vermelden. In deze advertentie moet dan de energieprestatie-indicator (de energielabelklasse) staan.

Vanaf 1 januari 2022 ben je dus verplicht in de advertentie van je koop- of huurwoning het label te adverteren. Dit wordt ook wel de ‘advertentieplicht’ genoemd. Dit betekent dat wanneer je een woning aanbiedt op social media of Funda, je het label erbij moet vermelden.

Energielabel aanvragen?

Wil je je huis verkopen en heeft u nog geen energielabel aangevraagd? Wij als Zagers makelaars kunnen je helpen met de verkoop van je woning. Neem contact met ons op.

Bron: Rieco Boersma

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!