Blind bieden op een woning: Blind vertrouwen óf een blinde gok?

Blind bieden op een woning: Blind vertrouwen óf een blinde gok?

17 mei 2021

Blind bieden op een woning door middel van inschrijving

Blind bieden op een woning? Als woningkoper in de huidige markt heb je vast wel meer dan één keer met een inschrijving te maken gehad. Iedereen heeft hierbij een gelijke kans tot bieding om een huis te kopen. De verkoper zal door middel van deze werkwijze met meerdere gegadigden onderhandelen. Iedereen krijgt een gelijke kans om mee te bieden waaruit de koper vervolgens zijn keuze kan maken.

Recht van vergunning

De verkoper behoudt altijd het ‘recht van gunning’. Hij of zij mag dus bepalen of de combinatie van voorwaarden waaronder het bod gesteld is, voldoende is om aan een bepaalde bieder te verkopen, waardoor verkoper niet verplicht is om aan de hoogste bieder te verkopen, maar dat bijvoorbeeld de verkoper kan kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden.

Blind bieden op een woning

Eén van de voorwaarden voor het uitbrengen van een bod is dat het moet worden uitgedrukt in een absoluut bedrag en het niet mag zijn gerelateerd aan een ander bod. Het is dus niet mogelijk om een bod te doen van bijvoorbeeld vijfduizend euro boven het hoogste bod. Je bod is dan niet geldig. Ook mag er niet tegen elkaar op geboden worden. Op deze manier blijft het biedingsstelsel neutraal vanuit de kant van de gegadigde en blijft het proces eerlijk. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld een passende transportdatum en eventuele ontbindende voorwaarden.

De koopovereenkomst en wettelijke bedenktijd

Mocht je het beste bod hebben uitgebracht en heeft de verkoper je bod geaccepteerd, dan kan de koopovereenkomst opgemaakt worden. Als de koopovereenkomst is getekend heb je nog een aantal dagen wettelijke bedenktijd. Nadat de bedenktijd voorbij is kun je als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je een beroep doet op de ontbindende voorwaarden.

Meer weten? Neem contact met ons op. Zagers Makelaar Breda 

 

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!