Betaalbaar wonen voor starters: Breda breidt Starterslening voor 2024 uit

Betaalbaar wonen voor starters: Breda breidt Starterslening voor 2024 uit

6 december 2023

In het afgelopen jaar hebben ongeveer 110 startende huizenkopers hun eerste woning kunnen kopen door middel van de starterslening. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom laten weten deze lening opnieuw beschikbaar te willen stellen, vanwege het succes van afgelopen jaar. Mits de gemeenteraad aan het einde van dit jaar akkoord gaat met een extra budget van 5 miljoen euro. Zo kunnen startende huizenkopers in 2024 weer profiteren van de voordelen van de Starterslening. In anticipatie hierop zijn de voorwaarden licht aangepast om een bredere groep starters te ondersteunen.

De Starterslening zit verbonden aan een aantal voorwaarden. Zo kunnen startende huizenkopers de lening aanvragen voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen met een aankoopprijs tot 390.000 euro. De 390.000 euro wordt gezien als betaalbaarheidsgrens. Voor startende huizenkopers is het maximaal te lenen bedrag 30.000 euro en de maximale leeftijd, voor het aanvragen van de lening, is 45 jaar.

De gemeente Breda verwacht in 2024 ten miste 166 startende huizenkopers te kunnen ondersteunen, met zicht op het beoogde extra budget en de aangepaste voorwaarden. “De druk op de woningmarkt is hoog”, merkt Arjen van Drunen op, wethouder Wonen. “Dat zien we ook duidelijk terug bij de Starterslening: er werd zodanig veel gebruik van gemaakt dat we geen Startersleningen meer konden uitgeven. We stellen nu 5 miljoen extra ter beschikking. Op die manier kunnen we ondanks de hoge prijzen en hoge hypotheekrente mensen toch helpen om een betaalbare woning te kopen.”

Veranderende marktomstandigheden

Binnen vijf maanden was het budget voor de lening op en moest de gemeente de lening stopzetten. Dat bevestigt de grote vraag daar de Starterslening onder startende huizenkopers, dubbel en dwars.

Bij het herzien van de voorwaarden is gestreefd naar een evenwicht tussen, het helpen van zoveel mogelijk starters op de koopwoningmarkt en het vaststellen van een bedrag dat rekening houdt met de dynamiek van de veranderende markt.
“Door de hoge prijzen van koopwoningen en stijgende hypotheekrentes, is het voor veel starters op de woningmarkt lastig om een eerste huis te kopen. Met de Starterslening kunnen we net die extra ondersteuning bieden die sommige starters nodig hebben, om toch die stap te kunnen zetten”, aldus Arjen van Drunen.

Betaalbaarheidsgrens

De aanpassing van de koopprijsgrens van de NHG-grens naar de Betaalbaarheidsgrens sluit aan bij het nationale beleid. De Eerste en Tweede Kamer is van mening dat de NHG-grens te snel is gestegen, in vergelijking met wat voor veel mensen als ‘betaalbaar’ beschouwen. Voor 2024 is de maatstaf voor een betaalbare woning vastgesteld op 390.000 euro.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!