Belastingvrij schenken 2024: Wat U Moet Weten!

Belastingvrij schenken 2024: Wat U Moet Weten!

16 januari 2024

Schenken is een manier om iemand financieel te helpen of om uw vermogen over te dragen aan uw erfgenamen. Als u schenkt, moet u soms schenkbelasting betalen. Maar er zijn ook situaties waarin u belastingvrij kunt schenken. In dit artikel leggen we uit wat de regels zijn voor belastingvrij schenken in 2024.

Wat is belastingvrij schenken?

Belastingvrij schenken in 2024 betekent dat u iemand een bedrag geeft zonder dat daar schenkbelasting over betaald hoeft te worden in het belastingjaar 2024. De ontvanger van de schenking hoeft dan geen aangifte schenkbelasting te doen en u hoeft ook geen schenkingsakte op te laten stellen bij de notaris.

Hoe belastingvrij schenken in 2024

Er zijn twee manieren om belastingvrij te schenken in 2024:

  1. U maakt gebruik van de jaarlijkse vrijstelling. Dit is een bedrag dat u elk jaar aan iemand mag schenken zonder dat daar schenkbelasting over betaald hoeft te worden. De hoogte van de jaarlijkse vrijstelling hangt af van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. In 2024 is de jaarlijkse vrijstelling € 6.035 voor een kind en € 2.418 voor een ander persoon.
  2. U maakt gebruik van de eenmalige verhoogde vrijstelling. Dit is een bedrag dat u eenmalig aan iemand mag schenken zonder dat daar schenkbelasting over betaald hoeft te worden. De hoogte van de eenmalige verhoogde vrijstelling hangt af van het doel van de schenking en de leeftijd van de ontvanger. In 2023 zijn er drie soorten eenmalige verhoogde vrijstellingen:

Voor een kind tussen de 18 en 40 jaar: € 28.947 voor een algemeen doel of € 59.602 voor een dure studie. Voor iemand anders tussen de 18 en 40 jaar: € 27.231 voor een eigen woning. Voor iemand die chronisch ziek of gehandicapt is: € 66.264 voor een algemeen doel.

Wat verandert er in 2024?

In 2024 verandert er een belangrijke regel voor belastingvrij schenken: de eenmalige verhoogde vrijstelling voor de eigen woning wordt afgeschaft. Dit betekent dat u vanaf 2024 niet meer belastingvrij kunt schenken voor de aankoop, verbouwing of aflossing van een hypotheek van een eigen woning. Dit geldt zowel voor kinderen als voor andere personen.

De afschaffing van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor de eigen woning is onderdeel van het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV. Het doel hiervan is om de vermogensongelijkheid te verminderen en de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters.

Terug naar blog

Benieuwd wat jouw woning waard is?

Overweeg je je huis of appartement te verkopen in omgeving Breda? Vraag dan onze gratis waardebepaling aan!